Τοπικά προϊόντα

Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο
Οι σημαντικότερες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στο χωριό μας είναι:
    1. μουρτολιά -μανιατάκι
    2. κορωνέικη
    3. ντόπια- αθηνοελιά
    4. ασπροελιά

Κυρίως καλλιεργείται η πρώτη και η τρίτη ποικιλία ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται σε λιγότερες ποσότητες.
Η συγκομιδή του καρπού διεκπεραιώνεται ακόμα και σήμερα με τον παραδοσιακό τρόπο και η παραγωγή του γίνεται με φυσικές μεθόδους στο σύγχρονο ελαιουργείο του χωριού.

Ο συνδυασμός του κλίματος , του εδάφους και των εκλεκτών ποικιλιών, εξασφαλίζει την παραγωγή ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας με χρυσοπράσινο έντονο άρωμα  καθώς και μία ευχάριστη πικάντικη γεύση, χαρακτηριστικά της φρεσκάδας του.



Ελιές "τσακιστές"
Οι τσακιστές ελιές φτιάχνονται από άγουρες πράσινες ντόπιες ελιές που τις μαζεύουμε τον Οκτώβρη. Ονομάζονται τσακιστές διότι τις "τσακίζουμε" με τη βοήθεια μιας πέτρας χωρίς να σπάσουμε το κουκούτσι κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.



Ελιές "χαρακτές"
Οι χαρακτές ελιές φτιάχνονται από ώριμες ντόπιες μεγάλες ελιές . Ονομάζονται χαρακτές διότι τις χαράζουμε σε τρία σημεία με το μαχαίρι.



Γαλακτοκομικά προϊόντα
Στην κτηνοτροφία κυριαρχούν τα αιγοπρόβατα, από το γάλα των οποίων παράγεται εξαιρετικό παραδοσιακό γιαούρτι και ντόπιο τυρί, ανάλογα τα γούστα:πικάντικο, ελαφρύ, πιο αλμυρό.



 Μέλι
 Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γευστικό μέλι! Παράγονται δύο ποικιλίες: θυμαρίσιο και ανθέων. Οι ντόπιοι παραγωγοί το φτιάχνουν ακόμα με την παραδοσιακή διαδικασία.


Φραγκόσυκα 
Τα φραγκόσυκα είναι υπέροχα φρούτα ενός κακτοειδούς που βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς στη Λακωνία. Αν το φάτε προσέξτε τα πολλά και μικρά αγκάθια της φλούδας του. Είναι μικρά, δεν φαίνονται και αν μπουν στο χέρι σας βγαίνουν πολύ δύσκολα. Για αυτό η φλούδα απομακρύνεται με πιρούνι και μαχαίρι. Οι καρποί της φραγκοσυκιάς μαζεύονται με χοντρά γάντια.Τα πολυάριθμα κουκούτσια του γλυκού καρπού καταπίνονται.



Κούμαρα
Ο καρπός της κουμαριάς είναι σαρκώδης ρώγα –δρύπη-, μεγέθους 1-2 εκατοστά , ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο.
Η επιφάνεια του καρπού είναι άγρια-κοκκώδης - και θα ωριμάσει (φθινόπωρο) στη στιγμή που αρχίζει η ανθοφορία για την επόμενη καρποφορία.
Περιέχουν αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους.


Μούρα
Το λευκό μούρο είναι αρκετά νόστιμο και αρκετά γλυκό. Το μαύρο μούρο είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι χυμώδες και το χρώμα του είναι σκούρο πορφυρό. Το κόκκινο μούρο έχει χρώμα ανοιχτό πορφυρό και γεύση πολύ γλυκιά. Η μεγαλύτερη μουριά στο χωριό μας βρίσκεται στην τοποθεσία Μαύριζα και από το δέντρο συλλέγονται μαύρα και κόκκινα μούρα.





Χαρουπιά ή «ξυλοκερατιά»
Η επιστημονική της ονομασία «Ceratonia siliqua» προέρχεται από την ελληνική λέξη «κέρατο» και ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματική της εικόνα, αφού ο καρπός της εξωτερικά είναι σκληρός σαν κέρατο και μοιάζει με καφετί φασόλι. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι η χαρουπιά είναι ένα δέντρο εξαιρετικά ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία και γι’ αυτό μπορεί και αναπτύσσεται ακόμα και σε πετρώδη εδάφη. Ο καρπός τους, παρόλο που οπτικά και γευστικά θυμίζει τη σοκολάτα, είναι λιγότερο λιπαρός και η γεύση του πιο γλυκιά, καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα γλυκόζης και σακχαρόζης. Πολλές  χαρουπιές συναντά κανείς στην Αγγελώνα, στην τοποθεσία Ξερολούτσα μιας και το έδαφος είναι πετρώδες και ευνοεί την ανάπτυξή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρούπι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, γιατί περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Επίσης, επειδή είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα ινών, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, ενώ καθώς δεν περιέχει διεγερτικά όπως ο καφές, είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.




Σύκα & Ξερά σύκα
Τα σύκα είναι οι καρποί της Συκιάς. Το σχήμα τους  είναι στρογγυλό με αμβλεία μύτη στο μέρος του κοτσανιού και επίπεδο στη βάση, μοιάζει με σακούλα. Ωριμάζουν το καλοκαίρι και μαζεύονται με τα χέρια. Στο χωριό μας  οι περισσότεροι κάτοικοι τα αποξηραίνουν  στον ήλιο . Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 12 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Τα ξερά σύκα είναι καρπός  χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Μόλις αποξηραθούν σερβίρονται με ένα αμύγδαλο η καρύδι τοποθετημένο στο εσωτερικό τους. Είναι εύγευστα, θρεπτικά και υγιεινά.



                                                 








Χόρτα Αρμάθια
 Ένα ιδιαίτερο είδος αγριόχορτου που ευδοκιμεί στην Αγγελώνα είναι τα αρμάθια (σανό). Φυτρώνουν το Μάρτη μετά τις πρώτες βροχές και μπορεί κανείς να τα βρει στους αγρούς! Οι νοικοκυρές αφού  τα μαζέψουν και τα πλύνουν αρχίζουν να τα περνούν με μια βελόνα μέσα από μια χοντρή κλωστή. Το αποτέλεσμα είναι να φτιάξουν γιρλάντες από αγριόχορτα που ονομάζονται αρμαθιές .Στη συνέχεια τα αφήνουν στη σκιά, να τα χτυπήσει ο αέρας,  για να ξεραθούν χωρίς όμως να χάσουν το πράσινο χρώμα τους. Μόλις είναι έτοιμα τα αποθηκεύουν και τα  καταναλώνουν όλο το χρόνο. Η διαδικασία αυτή κρατά από το παρελθόν, διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τα συντηρήσουν. 


           
  












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου